Assalamualaikum all,
Setelah sekian lama (rasanya la) Ibu tidak bersiaran dari Dapur Ibu (kat FB la tu), hari ni ada la sedikit kelapangan untuk entri masak-masak yang seterusnya. Marathon nak menghabiskan stok petai dalam fridge plus telur puyoh yang dah hampir 2 minggu terdampar tanpa diberikan layanan yang sepatutnya.
Biasanya kalau tidak dijadikan perencah di dalam tomyam atau masakan yang ringan-ringan, telur puyoh ni selayaknya hanya dibuat sambal tumis sahajalah. Tambahan pulak cili boh dari kedai Bobby masih banyak, apa lagi...
Okey, jom kita sama-sama study resepi mudah ini.
Bahan-bahan;
Telur puyuh
- Ibu guna 3 dozen untuk sekali hidangan
- Direbus sebentar lalu dikupas kulitnya
Cili boh
* Sebiji bawang besar
* 5-6 ulas bawang putih
* 5-6 ulas bawang putih
- Bahan bertanda * dikisar hingga hancur
Gula
Garam
Aksesori;
Sebiji bawang besar yang dimayang
Petai - mengikut rezeki masing-masing la
Cara-caranya;
1- Tumis bahan kisar sehingga naik bau.
2- Kemudian masukkan cili boh, lalu ditumis bersama.
(Kuantiti bergantung kepada individu)
3- Apabila telah terbit minyak, masukkan telur puyoh yang telah direbus tadi.
4- Masukkan hirisan bawang besar dan biji petai.
5- Gaul rata lalu perasakan dengan garam dan sedikit gula.
6- Setel.
Jika suka;
Juga boleh dimasukkan daun limau purut untuk menambah aroma masakan.
No comments:
Post a Comment