Penantian 50 minit untuk semangkuk Meggi Ketam Alemy sangatlah berbaloi. Mujur sedap, otherwise.. memang naik hangin Ibu menunggu. Itu pun anak-anak dah mula merajuk, siap ajak balik rumah lagi. Usahkan nak menunggu "meggi ketam", nak menunggu "air" pun lama. Mungkin jugak sebab cuti raya ni pelanggan lebih ramai dari biasa. Tapi in short, Ibu berani kata.. penantian kami sangat berbaloi.
Anak-anak pulak bila masing-masing dah habis semangguk meggi siap mintak Ibu masakkan meggi ketam once balik ke N9 or Kuwait nanti. Bukannya Ibu tak pernah buat. Tapi biasalah kan.. orang lebih mudah appreciate hasil orang lain dari hasil air tangan sendiri. Walhal rasa, sama saja. Nah, ini bahan bukti..
Beza cuma pada ketamnya sahaja. Ibu guna ketam biru while Alemy guna ketam bakau. Dari rasa penumis, telur, sayur, limau, bawang goreng.. semua sama. Tapi Ibu masak ni pun asal idea tercetus dari Alemy Meggi Ketam jugak. Cik Asben terbaca di Forum Cari, so sementara menunggu kami balik ke Tanah Malaya.. Ibu usahakan dahulu untuk menyampaikan hajat Cik Asben. Tak sangka pulak Cik Asben boleh bagi komen.. "sama je macam Ibu masak". Pergghhhh.. maknanya, okey sangat laa Ibu masak tu. Sesekali perasan.. aci kan kan kan..
Andai kata ada yang ronda-ronda sampai ke Semerak, Pasir Puteh.. bolehlah pi try sekali meggi ketam ni. Insya'Allah, tidak menghampakan sama sekali.
Berkatttt...
Pada yang berhajat..
No comments:
Post a Comment