Assalamualaikum
all,
Mintak
ampun, minta maaf laa kalau ada yang kata Ibu ni mencemar resepi. Tapi since
this is my blog, so kalau Ibu nak adjust here and there.. terpulanglah kan kan
kan...
Sebetulnya
Ibu ni bila masuk bab masak-masak, my principle is very simple. Just do what
ever you can. Tak perlu nak terikat dengan resepi asal. If you can, then try to
improvise.. bukan minimize. As long as ada rasa ada rupa.. alhamdulillah.
Pernah
sekali masa Ibu di Kuwait dulu Ibu kena tegur sebab masak lontong but without
the "sambal tumis". Memanglah kalau ada lagi bagus, dah memang itu
pun cara presentation-nya yang original. But again, my principle I prefer to
cook with most response with most liking. Well, in my house..my kids and Cik
Asben prefer to have their lontong with serunding. So, sesekali kalau berubah
rasa.. apa salahnya kan kan kan.
Hence,
kalau ada yang nak mencuba resepi mudah ini.. bolehlah lihat di bawah.
Bahan-bahannya;
Nasi
impit instant (Ibu guna cap Nona saiz "mini")
Sedikit
udang
*
Sebiji bawang besar
*
4-5 ulas bawang putih
500ml
santan (bergantang pada kuah lontong sikit/banyak)
Untuk
sayur-sayuran - baby corn, bunga kobis, carrot dan kacang buncis
Fuchuk
dan so'un (optional)
Serbuk
kunyit
Sedikit
air
Cara-caranya;
1-
Kisar dan tumis bahan yang bertanda * sehingga naik bau.
2-
Setelah itu masukkan udang yang telah dipotong dadu.
(Ibu
prefer guna udang segar dari menggunakan udang kering)
3-
Kemudian masukkan santan dan jika kuah terlalu pekat, campurkan sedikit air.
4-
Masukkan juga serbuk kunyit sehingga mendapat "kuning" yang
dikehendaki.
5-
Apabila kuah telah mendidih, masukkan sayur-sayuran yang telah dipotong
mengikut kesesuaian.
6-Masukkan
jugak fuchuk dan so'un yang telah direndam terlebih dahulu.
7-
Biarkan sebentar sehingga kuah betul-betul masak dan perasakan dengan garam.
8-
Selesai.
Nota
kaki;
1-
Boleh jugak dimakan dengan telur rebus dan "sambal tumis" semasa
menghidang. Well, in my case Ibu prefer makan dengan serunding.
2-
Jika suka, bolehlah ditumis bersama sedikit belacan. Kali ini Ibu tak guna
belacan sebab it can't be found anywhere in my house that particular moment.
3-
As per the nasi impit, biasanya untuk mini ketupat tu Ibu rebus dalam jangka
masa 30-45 minit sahaja.
No comments:
Post a Comment