Iftar semalam, gulai ikan
tenggiri salai + pucuk ubi + serai + daun kunyit. Hasilnya, memang sangat
nyaman dan sangat wangi. Mahu tidaknya, sedangkan jika dimasukkan sehelai dua
daun kunyit pun dah cukup wangi, inikan pulak dengan kombinasi serai dan daun
kunyit.
Pada mulanya Omak bercadang
hendak masak gulai ikan tenggiri salai ni dengan mangga sahaja, akan tetapi
memandangkan sebiji mangga pun tidak dijumpai maka terpaksalah kami ubah pada “plan
B”. Mujur tinggal di kawasan kampung ni segala jenis daun-daun dan perencah
untuk masakan mudah didapati. Di belakang rumah, daun kunyit, serai, pucuk ubi,
daun gelugur dan bermacam-macam lagi semua ada.
Sebenarnya Ibu pun tak pernah
cuba resepi ini tapi bila dah cuba ni, insya’Allah memang akan Ibu cuba lagi
pada masa akan datang.
Cara memasaknya sama sahaja
dengan menggulai lauk-lauk yang berasaskan ikan yang lain Cuma perlu masakkan
kuahnya, ketukkan 2-3 batang serai, daun kunyit dihiris halus dan masukkan ke
dalam kuah. Akhir sekali apabila hendak matikan api, campurkan pulak dengan
daun pucuk ubi. Sonang bona..
No comments:
Post a Comment