Apolah mahal bona-bona??
Well that was my first impression masa Ibu tanya harga sekilogram siput sedut masa di Pasar Tani, Kuala Pilah hari ini. Tapi apakan daya, nak makan punya pasal.. belilah jugak. Alasan dia orang, ini siput laut bukan siput sungai. Sepatutnya siput sungai laa lagi mahal dari siput laut. Nak buat macam mana kan.. dah hampir dua bulan Ibu jejak Tanah Malaya baru hari ni jumpa dengan sepupu siput b*** ni, makanya buat lelap mata je la. Walhal kata Omak, di Pasar Besar Selayang sekilo tak sampai pun RM10.00. As I said earlier, semuanya mahal di Kuala Pilah ni. Sampaikan ada ketika Ibu sanggup drive ke Seremban semata-mata nak beli barang dapur. Boleh jugak cuci mata sekali.
- Rupa siput sedut yang telah siap dimandikan -
- Omak pesan kalau nak potong siput tu, biar "panjang" sikit dipotong hat yang belakang tu so nanti senang nak sedut -
- Siput direbus (macam rebus kerang tu
la) dengan tujuan untuk mengeluarkan lumpur selain dari untuk
mendapatkan kuah "lemak" yang lebih cantik dan bersih -
No comments:
Post a Comment