Okey.. reda sudah tension. So back to normal day routine.
Setelah sekian lama asyik menggoreng, menggulai, kurma dan kari.. hari ni Ibu rasa macam nak masak asam pedas laa. Amsyar confirm memang no problem since ada kuah dan pedas. As for Haazem and Arif, kena masak lain laa.
Setelah sekian lama asyik menggoreng, menggulai, kurma dan kari.. hari ni Ibu rasa macam nak masak asam pedas laa. Amsyar confirm memang no problem since ada kuah dan pedas. As for Haazem and Arif, kena masak lain laa.
Rasanya bukan masalah besar sebab Haazem tu macam Upin Ipin jugak. Dapat ayam goreng pun dah settle. Whereas for Arif, dapat sayur goreng, beresss. Well, harapnya sempat laa sampai ke petang. Takutnya ada yang jadi kucing besar pulak nanti.
Masak asam pedas ni ada banyak version. Ada yang tumis dengan daun kari, guna lengkuas, menumis dengan halia pun ada. Letak serai pun biasa jumpa. Campur dengan daun kesum dan bunga kantan pun banyak. So terpulang la pada tekak dan selera orang yang masak dan yang nak makan. Well, my version of asam pedas hari ni PLAIN. Amsyar takmo daun kari, takmo daun kesum and takmo letak bunga kantan. Dia kata SEMAK. Bertuah punya anak. So, here it is.. Ibu cuma tumis dengan bawang putih, bawang merah and lengkuas. Then tambah serai ketuk 2-3 batang. Taste wise.. lain la sikit.
Okey, kalau ada yang nak cuba try test.. resepi ada kat bawah.
Bahan-bahan;
Ikan merah, dipotong mengikut kesesuaian
Cili boh, penggunaan adalah mengikut selera dan keperluan sendiri
(adjustable)
* Sebiji bawang besar
* 5-6 ulas bawang putih
* Lengkuas sebesar ibu jari
(semua bahan-bahan bertanda * dikisar halus)
(Ibu guna hat cap Adabi)
Sedikit kacang bendi
p/s;
Serai 2-3 batang, dipotong dua dan diketuk sedikit
Cara-caranya;
1- Tumiskan bahan kisar sehingga naik bau.
2- Masukkan pes cili boh dimasak sehingga terbit minyak.
3- Masukkan sedikit air, serai dan pes asam jawa lalu kacau perlahan hingga mendidih.
4- Setelah itu masukkan ikan merah yang telah dicuci.
5-Masukkan kacang bendi.
7- Apabila ikan merah telah masak dan kacang bendi telah lembut perasakan dengan garam.
8- Beres.
p/s;
Tak sedap jangan marah ya..
Ini semua projek trial and error..
Ini semua projek trial and error..
No comments:
Post a Comment