Antara keistimewaannya, saffron boleh membantu proses penghadaman, menguatkan ingatan, agen anti barah, merawat amenia (kekurangan zat besi), mengawal tekanan darah dan kolesterol, mengurangkan risiko serangan penyakit jantung, melancarkan pengaliran darah (haid), merawat penyakit saraf, keletihan, sembelit, bAntara keistimewaannya, saffron boleh membantu proses penghadaman, menguatkan ingatan, agen anti barah, merawat amenia (kekurangan zat besi), mengawal tekanan darah dan kolesterol, mengurangkan risiko serangan penyakit jantung, melancarkan pengaliran darah (haid), merawat penyakit saraf, keletihan, sembelit, bisa-bisa sendi, merawat penyakit saluran kencing (renal colic), kesuburan (fertility), menambah selera makan untuk kanak-kanak (increase appetite) dan ia turut digunakan sebagai perangsang tebaga batin dan penenang (sedative).
Saffron adalah antara rempah yang unik kerana
citarasa, aroma dan kandungan warnanya boleh larut di dalam air. Selain
digunakan di dalam perubatan Yunani dan Ayurveda di India untuk merawat
pelbagai penyakit seperti arthritis, sehinggalah kepada mati pucuk dan
ketidaksuburan, masyarakat India terutamanya wanita menggunakan saffron selepas
tempoh bersalin bagi tujuan menguatkan rahim dan melancarkan perjalanan darah.
Golongan bangsawan di zaman dahulu menggunakan larutan saffron sebagai topeng
muka untuk menghilangkan ruam dan jerawat. Wanita zaman sekarang menggunakan
saffron sebagai bedak asas. Ia bukan sahaja membuatkan kulit bertambah lembut
malah semakin licin dan cerah.
Dengan kandungan saffron yang mempunyai kuasa
penenang semulajadi, maka di Timur Tengah saffron telah dijadikan sebagai
minyak wangi yang dipanggil Zaafran Attar. Ianya juga turut digunakan sebagai
pewangi di dalam jenama minyak wangi (perfume) antarabangsa yang lain. Pada
masa ini saffron turut dijadikan bahan asas dalam pembuatan bahan dalam
pembuatan bahan penjagaan tubuh seperti sabun, losyen dan sebagainya.
Saffron juga sering dijadikan ramuan penting dalam
masakan. Di dalam hidangan Timur Tengah, Eropah, India dan Malaysia, saffron
banyak digunakan di dalam nasi, teh, kopi, dan makanan pencuci mulut (desert).
Didalam industri tenusu saffron juga memberikan warna yang cantik kepada
mentega dan keju serta digunakan didalam pembuatan aiskrim, jem dan extract
saffron. Selain menaikkan aroma, ia juga memberikan kebaikan dari segi
kesihatan.
Bagi mereka yang ingin mengamalkan saffron didalam
pemakanan seharian, seeloknyaa diminum pada waktu pagi dan malam. Masukkan tiga
helai / urat saffron ke dalam secawan atau segelas air panas dan nikmati
kesegaran serta aromanya. Amalkan setiap hari sebagai minuman rutin. Dengan
pengambilan tetap minuman ini pada setiap hari dalam jangka masa tertentu akan
membolehkan tubuh untuk membina daya ketahan terhadap pelbagai penyakit.
InsyaAllah.
- Mencerdaskan minda, penyakit radang paru-paru, sakit tekak dan tonsil.
- Sebarang masalah kulit, menghindarkan batuk dan selsema.
- Sakit kepala atau migrane dan asma, muntah-muntah serta penyakit buah pinggang.
- Gila babi atau sawan dan sukar tidur malam (insomnia).
- Demam, masalah limpa, pembuka selera makan, penyakit kanser dan lumpuh.
- Bengkak hati atau hipatitis A dan B.
- Memudahkan penghadaman dan menghilangkan bau mulut.
- Membuang angin dan asid yang berkumpul dalam perut.
- Menambahkan tenaga zahir dan batin.
- Masalah mati pucuk dan sembelit.
- Pertumbuhan akal dan fizikal bayi serta kanak-kanak.
- Awet muda dengan kulit cerah dan bersih.
- Bahan penenang bagi masalah kemurungan dan runsing.
- Mengurangkan kesakitan pada kanak-kanak ketika tumbuh gigi.
- Melancarkan perjalanan haid yang tidak menentu.
- Menguatkan ingatan dan menghilangkan keletihan.
- Menyembuhkan sakit perut, pening, sakit gigi, sakit mata dan pelbagai penyakit lain.
Saffron
merupakan herba yang sangat terkenal dan termahal, dikenali sebagai "King
Of Spices". Terlalu banyak dalam kitab menyatakan bahawa Saffron sangat
baik untuk kecerdasan minda. Dalam kitab Tibbul Imama A'li , muka surat 381,
Saiyidina Ali (k.w) menyatakan:
Maksudnya:
No comments:
Post a Comment