Pelik??
Tak ada yang peliknya.. dan kalau ada yang masih berasa pelik.. ada aku
kisah.
Mungkin
orang lain tidak biasa dengan masakan sebegini, tapi pada Ibu biasa-biasa
sahaja. Malahan sebelum balik ke sini tahun lepas, Ibu sempat masak lauk
sebegini. Alhamdulillah, lepas hajat dihati sekarang.
Masih
berasaskan sardin dan "asam". Ibu gunakan sebiji mangga muda dan
ditambah dengan sedikit pucuk ubi. Mentang-mentanglah stok pucuk ubi ada lagi
ni..
Jika
ada yang sudi mencuba kelainan, resepi ada di bawah. Selamat mencuba. Tak
sedap, jangan komplen ya..
Bahan-bahannya;
2
tin sardin cap ayam
*
Sebiji bawang besar
*
4-5 ulas bawang putih
*
cili api secukup pedas
Sebiji
mangga
Sedikit
pucuk ubi
Cara-caranya;
1-
Mangga dihiris nipis, ketepikan.
2-
Pucuk ubi dibersihkan, dibilas dan ditoskan, ketepikan.
3-
Kemudian tumis semua bahan * hingga naik bau.
4-
Masukkan sos sardin dahulu.
5-
Apabila telah terbit minyak, masukkan sardin dan gaul hingga serata
6-
Masukkan mangga yang telah dihiris nipis
7-
Kemudian masukkan pucuk ubi yang telah dibersihkan tadi.
8-
Perasakan dengan garam
9-
Dah setel...
Bahan bukti
Sardin + belimbing buluh + pucuk ubi
(masa kat kampung ni)
No comments:
Post a Comment