Orang memberi.. kita merasa..
Orang dah bagi.. wajib kena masak tu..
Orang dah bagi.. wajib kena masak tu..
Ello all,
Entri terakhir Ibu untuk hari ini. Berjasa sungguh ikan tenggiri pemberian Cik Ujie tadi. Tak tunggu lama pun, terus dapat ilham untuk masak makan malam ni. Unfortunate, nenas tak pulak ada. Infact, banyak jugak eksesori yang kurang. Makanya, kita guna sajalah apa yang ada ya. Tak perlulah terlalu terikat dengan resepi asal. Nanti jadi membazir pulak. Tambahan Ibu sedang dalam operasi nak menghabiskan stok yang sedia ada.
Jika ada yang sudi berubah rasa, jom tengok resepi.
Bahan-bahan,
Ikan tenggiri
* Sebiji bawang besar
* 3-4 ulas bawang putih
* Cili secukup pedas
Sos tomato
Kobis bunga
Mangga separuh masak
Gula & garam
Cara-caranya;
1- Ikan tenggiri dipotong mengikut saiz/tebal yang dikehendaki. Goreng hingga garing, tos dan ketepikan.
2- Mangga dan kobis bunga dipotong mengikut saiz yang dikehendaki.
3- Semua bahan bertanda * dikisar hingga halus dan ditumis sehingga naik bau.
4- Setelah itu masukkan sedikit sos tomato.
5- Tambah sedikit air jika sos terlalu pekat. Kacau serata.
6- Kemudian masukkan kobis bunga dan mangga yang telah dipotong tadi. Masakkan bersama sebentar.
7- Perasakan dengan sedikit gula dan garam.
8- Jika telah mendapat rasa yang dikehendaki, bolehlah disiram di atas kepingan ikan tenggiri yang telah diletakkan di dalam bekas yang sesuai.
9- Selesai.
Nota kaki;
Jika suka, bolehlah dihiris cili hijau untuk memberi sedikit warna.
No comments:
Post a Comment