Ello all,
Abis sudah daun kari Ibu. Yang tinggal 2-3 ranting tu boleh laa diistihar "stok lupus". Tapi daun kari bukanlah kategori "barang kawalan" di rumah ni hatta senang sangat nak dapatkan stok segar di sini. Di mana ada orang India dan Bangadesh atau Pakistan, confirm ada stok daun kari kan kan kan.
Memandangkan pernah seorang Hamba Allah ni bertanya, "Tak pernah pun nampak Kak Sham masak kari ayam..", maka hari ini Ibu gigihkan jugak laa menyahut seruan beliau. Alhamdulillah, sambutan tidak mengecewakan. Maklum sahajalah, kari, kari dan kari lagi bukanlah fav anak-anak. Tapi sesekali meng-kari, jalan jugak. BTW, kalau tak habis.. apa lagi, layan dengan pratha instant la jawab nyer.
Jika ada yang sudi berkongsi resepi ringkas (bahan-bahan memang minimum), jom tengok di bawah.
Bahan-bahan;
Seekor ayam
Serbuk kari makan - 3 sudu makan
Serbuk cili - 3 sudu makan
* Sebiji bawang besar
* 5-6 ulas bawang putih
* Sedikit halia
1 tin santan pekat
Sedikit air
Sedikit daun kari
Sedikit kacang bende (optional)
Cara-caranya;
1- Ayam dipotong mengikut saiz yang dikehendaki, cuci dan toskan.
2- Kisar bahan-bahan yang bertanda *, tumiskan sehingga naik bau.
3- Masukkan daun kari, serbuk kari dan serbuk cili, tumiskan bersama bahan kisar sehingga terbit minyak.
4- Setelah itu, masukkan santan pekat dan tambah air jika kuah terlalu pekat.
5- Apabila kuah telah mendidih, masukkan ayam.
6- Kemudian apabila ayam telah masak, bolehlah dimasukkan kacang bende dan perasakan dengan garam.
7- Dah siap..
Ibu nak layan happy mood pulak. La ni inilah lagu fav Amsyar. Even kat sini pun, selalu jugak lagu ni on-air. So, untuk menyampaikan hajat si Bujang Sulong.. kita share kat sini ya.
Ibu nak layan happy mood pulak. La ni inilah lagu fav Amsyar. Even kat sini pun, selalu jugak lagu ni on-air. So, untuk menyampaikan hajat si Bujang Sulong.. kita share kat sini ya.
No comments:
Post a Comment